Sander van Wettum

Hibernation 

30 oktober – 30 november 2015

 

Sander van Wettum groeide op tussen de bakstenen, modder en heipalen van het eindeloos uitdijende Zoetermeer. Zelf zegt hij hierover dat deze achtergrond waarschijnlijk zijn fascinatie verklaart voor soortgelijke vervreemdende plekken. Met zijn camera probeert hij deze plekken te ontleden en bouwt hij gestaag aan een groeiend beeldarchief, waarin het stedelijke landschap het decor is voor opzienbarende taferelen en ontdekkingen.

Hibernation is een doorlopend beeldend onderzoek naar toeristische badplaatsen aan de Zuid Europese kusten. Sinds de tweede wereld oorlog is men hier niet meer opgehouden met construeren van een massaal toeristisch landschap. Sinds 2010 bezoekt Sander elk jaar een van deze badplaatsen in de winter.
Waar deze badplaatsen in de zomer een levendige stedelijke agglomeratie vormen, zijn ze buiten het seizoen letterlijk in een winterslaap; Hotels en restaurants sluiten hun deuren, en gaan pas open als het eerste vliegtuig met toeristen weer landt. In de tussentijd blijft er een verlaten en absurd skelet over: één die bestaat uit een abstracte collage van faciliteiten en bouwstijlen die elke relatie en logica van een stad, land en geschiedenis lijkt te ontberen.

Door middel van foto’s, videos, gevonden voorwerpen en maquette’s onderzoekt Sander deze plekken uit verschillende invalshoeken. Hieruit vormt zich langzaam een beeld van een ultieme globale badplaats: een (des)utopisch plek vol van belofte, die het midden houd tussen feit en fictie, en droom en werkelijkheid.

Sander van Wettum studeerde beeldende kunst aan de AKI Enschede (2010) en behaalde daarna zijn master aan het Sandberg Instituut in Amsterdam (2012). Hij werkt als fotograaf en beeldend kunstenaar in Rotterdam.

 

Voor meer informatie over dit project en de kunstenaar zie: www.sandervanwettum.com