Peter de Krom

Hoek van Holland

29 april – 31 mei 2016

 

Voor het maken van vrij werk verhuisde Peter de Krom in 2010 na drie jaar afwezigheid terug naar de Rotterdamse deelgemeente Hoek van Holland. Een dorp dat ligt vastgepind tussen het Westland en de Europoort. “Het is een plaats die ik nooit heb begrepen, ook al woon ik er inmiddels zo’n 30 jaar. De ‘Hoekenees’ voelt zich geen Westlander, maar ook geen Rotterdammer. Er heerst een ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit. Alleen hoe meer men dat nastreeft, hoe gekker het soms wordt.” Het vreemde karakter van het dorp fascineert De Krom. “In de winter is Hoek van Holland een totaal andere plek dan in de zomer. Alleen al door het huisjeskamp zijn er in het hoogseizoen zo’n duizend tot tweeduizend bewoners extra, op de tienduizend die er al zijn. De mensen zijn hier soms wat bekrompen en als daar de mensen van de huisjes bij komen, brengt dat ook andere meningen mee. Het zijn mensen die meer van de wereld hebben gezien en een grotere bek hebben. Dat zorgt voor meer gezelligheid. In de zomer woon ik hier met veel plezier, maar de winter is afzien. Ik heb een haat-liefdeverhouding met dit dorp. Het is mooi om die burgerlijkheid te aanschouwen, maar tegelijkertijd frustreert het me dat ik het niet kan ontlopen. Ik zit er altijd middenin.”
Door middel van een online schetsboek en de daaruit voortvloeiende projecten leerde de Krom het dorp vijf jaar lang opnieuw kennen. Zo documenteerde hij drie jaar lang de ‘stokstaartjes’ in de duinen, trok hij ten strijde met zijn oorlogszuchtige buurjongen ‘Timon’ en achtervolgde hij vier jaar lang de scootmobielclub ‘De Scootranger’ uit de buurtgemeente Maassluis.
In zijn werk laat Peter de Krom op een antropologische en observerende manier Hoek van Holland zien als een microkosmos. Eén waarin heel Nederland weerspiegeld wordt.

Na zijn opleiding aan de Kunstacademie in Breda, werkt de Krom nu voor o.a. NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Volkskrant Magazine en de Süddeutsche Zeitung. Hij viel meerdere keren in de prijzen. Zo werd hij enkele malen onderscheiden met de Zilveren camera.

 

Voor meer informatie over de projecten en maker zie:
http://peterdekrom.com/

 

Lees hier een interview met Peter de Krom.